Des del tombant del segle XXI, la Generalitat de Catalunya i diverses entitats impulsen el seguiment biològic a través de projectes de gran abast territorial i a llarg termini. Des de llavors, centenars de persones recullen dades de forma sistemàtica sota la coordinació d’organitzacions científiques expertes en cada grup biològic o àmbit d’estudi.
Aquestes dades s’acaben integrant en l'Índex de Planeta Viu a Catalunya (LPI-Cat), la versió catalana de l'Índex de Planeta Viu. Aquest índex es basa en els mateixos principis que el LPI global, sent aquest un indicador de l’estat de la biodiversitat a Catalunya. De la mateixa manera que el LPI global, s’actualitza cada dos anys.
Actualment el LPI-Cat inclou espècies d’animals terrestres, d’aigües continentals i marines. Tal com fan alguns LPI d’escala nacional, i a diferència del LPI-global, a més de vertebrats, el LPI-Cat inclou invertebrats, concretament papallones diürnes, coralls i eriçons de mar.
El LPI-Cat integra dades de projectes de seguiment sistemàtic de les poblacions d’animals salvatges a Catalunya. Aquests projectes són desenvolupats des de diverses institucions del Fòrum de Participació de l’Observatori i actualment inclouen amfibis, ocells, peixos, mamífers, rèptils, papallones, coralls i eriçons de mar.