Atles de mamífers de Catalunya

Il·lustració de Toni Llobet

L’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat impulsa l’Atles dels mamífers de Catalunya, sota l’empara de la Generalitat de Catalunya i diverses institucions científiques del país.

Si et motiva l’estudi dels mamífers i disposes d’una mica de temps per involucrar-t’hi, la teva implicació serà molt valuosa per conèixer la distribució de totes les espècies de mamífers salvatges que habiten a Catalunya. Ara pots participar en aquest projecte científic d’interès general per a la planificació i gestió de la fauna i del territori. 

Si t’interessa participar-hi, abans de començar rebràs una formació experta gratuïta sobre els diferents mètodes de seguiment de les espècies que es faran servir per obtenir-ne les dades. Donarem prioritat a les persones que disposin de càmeres de parament fotogràfic i vehicle particular, però si no en disposes i vols treballar amb un grup que sí que en disposi, també tens lloc en aquest projecte. L’inici del seguiment d’espècies terrestres serà la primavera de 2022, mentre que el seguiment de les marines encara està per determinar. La col·laboració de moltes persones repartides sistemàticament pel territori permetrà elaborar els mapes de distribució de totes les espècies de mamífers. Està previst publicar tota la informació recollida en forma de llibre.

En el protocol de camp trobareu totes les característiques de cada tipus de seguiment per a les espècies terrestres. Et recomanem que te’l llegeixis amb calma abans de formalitzar la teva participació. Aquí sota tens un breu resum de les coses que cal tenir en compte per participar-hi:

Característiques generals dels mostreigs

Cada persona voluntària serà responsable dels seguiments que es facin en un quadrat de 10 x 10 km. Dins d’aquest quadrat la persona mostrejarà tres quadrats més petits (d’1 x 1 km) corresponents a tres tipus d’hàbitats diferents i farà també un transsecte de 10 Km en cotxe. Només aquest transsecte nocturn requereix per protocol l’ús d’un vehicle particular, però la realitat és que la xarxa de transport públic actual no arriba a cobrir tot el territori i, per tant, és molt probable que per fer la resta de mostreigs et calgui accedir-hi també amb transport privat.

En funció de les espècies a seguir, els mostreigs seran els següents:

1 – Transsecte nocturn d’observació d’individus amb cotxe:

  • Grups objectiu: ungulats, carnívors i lagomorfs.
  • Disseny: un transsecte de 10 km al llarg, s’anotarà el nombre d’individus de cada espècie observats a cada km. Caldrà que hi vagin almenys dues persones.

2 – Transsecte diürn d’observació i de rastres a peu:

  • Grups objectiu: ungulats, carnívors, lagomorfs, rosegadors i insectívors.
  • Disseny: Realització de tres transsectes en tres quadrats diferents d’1 x 1 km, dins el quadrat 10 x 10 km. S’anotaran els individus de cada espècie observats, s’identificaran els rastres (excrements, petjades, etc.) i es recolliran els excrements de carnívors.

3 – Parament fotogràfic:

  • Grups objectiu: ungulats, carnívors i lagomorfs.
  • Disseny: Col·locació d’una càmera d’enregistrament automàtic amb sensor de moviment activa durant 3-5 setmanes. Es col·loca en tres quadrats diferents d’1 x 1 km, dins el quadrat 10 x 10 km.

4 - Trampes de pèl:

  • Grups objectiu: petits rosegadors i insectívors.
  • Disseny: Col·locació de 10 tubs de recollida de pèl, actius durant 3-5 setmanes. Es col·loquen en tres quadrats diferents d’1 x 1 km, dins el quadrat 10 x 10 km.

5 - Seguiment acústic amb Audiomoth:

  • Grups objectiu: quiròpters (ratpenats).
  • Disseny: Col·locació d’un detector d’ultrasons actiu durant una nit. Es col·loca en tres quadrats diferents d’1 x 1 km, dins el quadrat 10 x 10 km.

Es valorarà la formació prèvia en el seguiment de mamífers, el compromís, la motivació i l’aportació de material per fer aquest voluntariat. El projecte inclou formació gratuïta impartida per persones expertes en cada metodologia de camp.

Fotografia d’Ignasi Torre

SI TENS CAP DUBTE, CONTACTA'NS A