Il·lustració de Toni Llobet
L’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat impulsa l’Atles dels mamífers de Catalunya, sota l’empara de la Generalitat de Catalunya i diverses institucions científiques del país.
Si et motiva l’estudi dels mamífers i disposes d’una mica de temps per involucrar-t’hi, la teva implicació serà molt valuosa per conèixer la distribució de totes les espècies de mamífers salvatges que habiten a Catalunya. Ara pots participar en aquest projecte científic d’interès general per a la planificació i gestió de la fauna i del territori.
Si t’interessa participar-hi, abans de començar rebràs una formació experta gratuïta sobre els diferents mètodes de seguiment de les espècies que es faran servir per obtenir-ne les dades. Donarem prioritat a les persones que disposin de càmeres de parament fotogràfic i vehicle particular, però si no en disposes i vols treballar amb un grup que sí que en disposi, també tens lloc en aquest projecte. L’inici del seguiment d’espècies terrestres serà la primavera de 2022, mentre que el seguiment de les marines encara està per determinar. La col·laboració de moltes persones repartides sistemàticament pel territori permetrà elaborar els mapes de distribució de totes les espècies de mamífers. Està previst publicar tota la informació recollida en forma de llibre.
En el protocol de camp trobareu totes les característiques de cada tipus de seguiment per a les espècies terrestres. Et recomanem que te’l llegeixis amb calma abans de formalitzar la teva participació. Aquí sota tens un breu resum de les coses que cal tenir en compte per participar-hi:
Cada persona voluntària serà responsable dels seguiments que es facin en un quadrat de 10 x 10 km. Dins d’aquest quadrat la persona mostrejarà tres quadrats més petits (d’1 x 1 km) corresponents a tres tipus d’hàbitats diferents i farà també un transsecte de 10 Km en cotxe. Només aquest transsecte nocturn requereix per protocol l’ús d’un vehicle particular, però la realitat és que la xarxa de transport públic actual no arriba a cobrir tot el territori i, per tant, és molt probable que per fer la resta de mostreigs et calgui accedir-hi també amb transport privat.
Es valorarà la formació prèvia en el seguiment de mamífers, el compromís, la motivació i l’aportació de material per fer aquest voluntariat. El projecte inclou formació gratuïta impartida per persones expertes en cada metodologia de camp.
Fotografia d’Ignasi Torre
L’Observatori del patrimoni natural i la biodiversitat està cridat a esdevenir l’ens de referència per a l’obtenció, integració, tractament, accessibilitat i difusió de la informació sobre el patrimoni natural a Catalunya.