Pel que fa a les espècies, això inclou 272 espècies d’ocells, 48 espècies de mamífers, 17 de rèptils, 10 d'amfibis, 14 de peixos, 19 d'insectes, 8 de mol·luscs, 2 de crustacis, 18 de plantes, 5 de molses i 1 liquen. D’altra banda, a Catalunya hi ha 99 hàbitats d’interès comunitari.
Aquest treball de recopilació d’informació es fa dins el marc legal de les Directives Ocells i Hàbitats. A Espanya, cada comunitat autònoma duu a terme aquesta tasca en el seu territori. Fer això implica integrar informació procedent de moltes fonts per explicar on i com estan les poblacions de les espècies i els hàbitats en el nostre territori, com canvien, quines són les seves amenaces i què es fa per a la seva conservació.
Actualment, l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya, a través de la seva oficina tècnica i de les entitats del seu Fòrum de Participació, està realitzant la compilació de dades per al període sexennal del període 2019-2024. El darrer informe d’aplicació d’aquestes directives correspon al període 2013-2018, i un resum dels seus resultats estan disponibles en línia.
La informació que es compila per a les Directives Hàbitats i Ocells són claus per anar actualitzant el coneixement de l’estat de la natura a Catalunya i la contribució d’aquest territori a la conservació al conjunt de la Unió Europea.