EIXOS TEMÀTICS I NIVELLS DE CONEIXEMENT


Per conservar el patrimoni natural i fer-ne una gestió i una planificació efectives cal  conèixer la distribució, les tendències, les amenaces i les mesures de conservació de moltes espècies i hàbitats que són clau en el territori. Per donar resposta a aquest repte, l’Observatori mobilitza, analitza, integra i interpreta les dades que generen aquest coneixement, gràcies a la col·laboració dels projectes de les institucions que hi participen.

Tota aquesta informació s’organitza en quatre grans eixos temàtics que aborden preguntes essencials per poder plantejar accions des de la societat i les administracions.

EIXOS TEMÀTICS

eixos_distribucions_poblacions

DISTRIBUCIONS I POBLACIONS

On són les diferents espècies i hàbitats? I quantes n’hi ha? Per conservar i gestionar les espècies i els hàbitats és important conèixer on són. Això inclou informació sobre la seva distribució (les àrees geogràfiques on es localitza cada espècie o hàbitat), i informació sobre la seva abundància (quants individus hi ha de cada espècie).

TENDÈNCIES

Com canvien les distribucions i abundàncies en el temps? Conèixer com canvien la distribució geogràfica d’espècies i hàbitats i les poblacions d’espècies o la superfície dels hàbitats ens permet detectar si estan creixent o en regressió, i plantejar-ne accions per  gestionar-les i conservar-les. La informació del canvi la proporcionen les tendències temporals.

eixos_tendencies
eixos_pressions

PRESSIONS I SENSIBILITATS

Quines són les causes de les tendències? Planificar accions de gestió i conservació requereix conèixer les causes que estan provocant canvis en la distribució i abundància de les espècies i els hàbitats. Aquestes causes solen estar relacionades amb pressions ambientals o humanes que els afecten. A més de conèixer les pressions actuals, cal també fer un seguiment de les amenaces que tenen més probabilitat de causar impacte en el futur.

MESURES DE CONSERVACIÓ

Què estem fent per conservar espècies i hàbitats? Conèixer les accions que s’estan realitzant per revertir estats de conservació desfavorables d’espècies i hàbitats permet avaluar la gestió existent per comprovar si aquesta és efectiva, i si s’adequa a les prioritats de conservació establertes i es correspon amb el què està planificat. Aquesta informació és essencial per orientar les polítiques de conservació de Catalunya.

eixos_mesures

NIVELLS DE CONEIXEMENT

La informació s’estructura considerant el seu nivell de síntesi o de processament, que s’ha equiparat amb els àmbits d’actuació de l’Observatori en la roda de decisions. Així, en el context de l’Observatori parlem dels següents nivells:

dades

1R NIVELL

DADES

Definim les dades com a mesures que provenen directament de l’obtenció d’informació sobre la natura.

coneixement

2N NIVELL:

CONEIXEMENT

Generar coneixement per a la presa de decisions és polir i analitzar les dades i exposar-ne els resultats en formats que es puguin entendre fàcilment i resultin útils.

avaluacions

3R NIVELL:

AVALUACIONS

La integració del coneixement procedent de diferents fonts, amb criteris científics rigorosos, permet disposar d’avaluacions sobre l’estat de la natura.

recomanacions

4T NIVELL:

RECOMANACIONS

Interpretar tota la informació generada en el context de les polítiques i la gestió ambientals permet fer recomanacions encaminades a assolir els objectius de gestió i conservació.

El creuament d’eixos temàtics i nivells de síntesi de la informació permet construir una
taula que ordena els diferents projectes i productes amb que treballa l’Observatori

eixos-tematics-infografia@2x
L'Observatori està en desenvolupament, si vols conèixer les darreres novetats segueix-nos a les xarxes!