L'Índex de Rellevància: una eina per a la conservació

Autor|2025-03-26 ...

A l’hora de conservar la natura, hem de saber per on començar. Quins espais són més importants per a cada element de conservació? Com podem decidir on destinem els esforços de conservació? Per posar fil a l’agulla a aquestes preguntes, s’ha creat l’Índex de Rellevància, una de les eines que ens ajuden a identificar les prioritats de cada espai natural i a ser més eficients en la seva gestió, conservació i restauració.

Aquesta eina s’ha desenvolupat amb la participació d’institucions de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya, i analitza dades científiques per orientar la gestió dels espais protegits. Permet tenir una visió clara de quines espècies i hàbitats necessiten més atenció en cada lloc per prendre decisions basades en criteris objectius.

PRIORITZAR PER PROTEGIR

L’Índex de Rellevància es basa principalment en dos aspectes claus, reconeguts internacionalment com a fonamentals per abordar la conservació de les espècies en espais concrets:

  • L’estat de conservació en què es troben les espècies i els hàbitats ( ja sigui a escala catalana, estatal, europea o mundial) que trobem a cada espai natural.
  • La importància relativa que té cada espai per a les espècies i hàbitats que necessiten més esforços de conservació.

Aquestes dades es combinen en una puntuació que serveix de guia per planificar accions de conservació. Com que sempre s’està generant nova informació i a més, la natura canvia, l’índex s’ha de revisar i actualitzar periòdicament.

idr

UNA EINA EN EVOLUCIÓ

La situació dels espais naturals és canviant i l’Índex de rellevància pretén ser una eina dinàmica que inclogui aquests canvis al llarg del temps. És útil a l’hora de:

  • Guiar les accions de conservació en cada espai de manera més eficient.
  • Facilitar la presa de decisions sobre plans de gestió i seguiment de la biodiversitat.
  • Optimitzar els recursos destinats a la protecció de la natura.
Emys orbicularis_Júlia Ferrer Morell

Tortuga d’estany (Emys orbicularis), una espècie clau en espais com l’Estany de Sils i la riera de Santa Coloma d’acord amb l’Índex de Rellevància per la seva rellevància en la conservació dels ecosistemes aquàtics continentals. Foto: Júlia Ferrer (Fundació Emys).

UN ENFOCAMENT MÉS PRECÍS I ADAPTATIU

Amb l’última revisió i format s’ha fet servir una metodologia numèrica que permet puntuar cadascun dels elements de conservació en cada espai. S’inclouen a les fitxes dels espais Natura 2000 totes les espècies de les quals es disposa d’informació estandarditzada i els hàbitats, tant els d’interès comunitari (HIC) com en els Corine.

Les fitxes dels elements clau de la xarxa Natura 2000 recullen aquesta informació de manera estructurada per a cada espai. En elles es detallen els hàbitats i espècies que, segons la informació disponible sobre distribució, abundància i estat de conservació, són més prioritaris en cadascun dels espais de la xarxa. Aquestes fitxes són una eina clau per orientar la planificació i es poden consultar per a tots els espais de la Xarxa Natura 2000.

thumbnail_Perdiu 3

Perdiu de mar a una duna al Delta de l’Ebre, on és prioritària segons l’Índex de Rellevància. Foto: Laura Núñez.

Actualment s’estan finalitzant els informes d’aplicació de les Directives Hàbitats i Ocells de la Unió Europea (període 2019-2024), així que aviat es podran fer noves actualitzacions de l’índex de Rellevància.

Si vols saber-ne més sobre l’Índex de Rellevància i com s’aplica, pots consultar l’informe metodològic complet.

Tornar a darreres les notícies

L'Observatori està en desenvolupament, si vols conèixer les darreres novetats segueix-nos a les xarxes!