El LPI-Cat és un projecte impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, coordinat pel CREAF, l’Institut Català d’Ornitologia, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i l’Associació Herpetològica Espanyola que s’elabora en el marc de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya.
El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha destacat la importància de disposar d’aquestes dades per dissenyar unes polítiques de conservació més efectives i precises. De fet, l’índex LPI-Cat està inclòs en l’Estratègia Catalana del Patrimoni Natural i la Biodiversitat que defineix el full de ruta de les polítiques de conservació de la natura a Catalunya fins el 2030. “El coneixement i la gestió de la informació sobre el patrimoni natural són un dels vectors fonamentals per ajudar a frenar la pèrdua de biodiversitat”, ha dit Vilahur.
L’equip de centres de recerca que recull i analitza la informació per elaborar l’LPI-Cat fa actualitzacions cada dos anys. És un numero que canvia a mesura que es recullen noves dades i que es va publicar per darrera vegada a l’informe de l'Estat de la Natura a Catalunya 2020. Des d’aquella fita, s'hi han afegit vuit noves espècies, quatre rat-penats (pipistrel·la nana, ratpenat muntanyenc, pipistrel·la comuna i ratpenat cuallarg), tres espècies de rius i basses d’aigua (merla d’aigua, corriol petit i granota pintada) i un rèptil d’ambients càlids (dragó comú), una informació que no estava disponible en l’anterior càlcul. Per calcular-lo es necessiten dades de seguiment de molts grups d’animals, contínues i a llarg termini, una feina ingent que no hagués estat possible sense la col·laboració, durant 20 anys, de centenars de persones voluntàries guiades des de les entitats coordinadores que han estat sortint a camp a observar i anotar el que veien. Estem parlant dels programes de seguiment d’ocells (projectes SOCC, SYLVIA, FARMDINDIS, seguiment d’espècies estèpiques amenaçades i d’ocells aquàtics nidificants), de papallones (CBMS), de mamífers (SEMICE, QUIROHÀBITATS, SOCC i projecte LIRÓ), d’amfibis i rèptils (SARE) i de peixos continentals (seguiments de l’ACA i CHE).
Per assegurar la precisió de les estadístiques, l'Índex ha estat recalculat excloent-ne certes espècies o poblacions. D'aquesta manera, s'ha confirmat que la pèrdua d’individus no està provocada per disminucions o augments extrems d'algunes espècies o poblacions. De fet, el número actualitzat amb les darreres dades disponibles (24%) és de fet una mitjana que es mou entre el 19% i el 28% per la incertesa associada als càlculs d’aquests indicadors. Hi ha moltes espècies no incloses encara a l’índex perquè per ara no es disposa de dades o encara no s’han pogut integrar perquè no són prou robustes. Així, els invertebrats estan només representats per les papallones diürnes; no hi dades de fongs, plantes o altres grups i tampoc hi està representat el medi marí.