Un tastet del projecte SISEBIO al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Autor|2024-07-18 ...

El Sistema de Parcel·les de Seguiment de la Biodiversitat Terrestre (SISEBIO) busca estudiar i generar indicadors de les comunitats d’organismes terrestres de Catalunya.

El passat dimarts 21 de maig, els equips que coordinen el projecte SISEBIO, de la UIC d’Acció Climàtica i el CREAF, van visitar al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Aquesta visita va servir per veure la metodologia de treball que fa servir el SISEBIO per fer el seguiment de plantes vasculars, biodiversitat del sòl i de l’estructura de l’hàbitat. Dins del Parc s’implementa la metodologia perquè hi ha una de les 109 parcel·les del projecte, que busca monitoritzar i estudiar la biodiversitat en diverses àrees naturals de Catalunya.

equip-coordinador

Equip coordinador del projecte SISEBIO durant la visita a la parcel·la del PN de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Foto: Pau Sainz de la Maza.

El projecte SISEBIO, acrònim de Sistema de Parcel·les de Seguiment de la Biodiversitat Terrestre, és una iniciativa impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el CREAF i és un projecte vinculat a l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.

A cada parcel·la el projecte fa inventaris florístics, recull mostres de sòl que s’analitzen genèticament per veure fongs, bacteris i altres microorganismes, i es mira quina estructura té cada hàbitat (fusta morta, fisicoquímica del sòl, etc). Totes aquestes tasques són essencials per determinar les tendències temporals de les comunitats d’organismes terrestres, principalment de plantes i de biodiversitat edàfica, a Catalunya. Així, es poden generar indicadors que informin de l’estat de conservació del medi natural i per identificar les pressions i amenaces que afecten aquests ecosistemes. Aquest coneixement és fonamental per facilitar la presa de decisions informades en matèria de conservació i gestió del medi natural.

parcela-sisebio

Parcel·la SISEBIO a la Fageda d’en Jordà, PN de la Zona Volcànica de La Garrotxa. Foto: Galdric Mossoll.

Durant la jornada, els equips, acompanyats per membres de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac van inspeccionar una de les parcel·les de seguiment, on es duen a terme diverses tasques d’anàlisi i recollida de dades.

arbre-marcat

Arbre marcat per al seu seguiment. Foto: Pau Sainz de la Maza. 


XARXA DE PARCEL·LES

El seguiment que es realitza en aquestes parcel·les es fa tenint en compte la climatologia i les formacions vegetals de tota Catalunya i busca dades a llarg termini. Així doncs, el projecte fa seguiment en una xarxa de parcel·les de caràcter permanent que estan repartides en les principals formacions vegetals naturals i seminaturals de Catalunya. Actualment està composta per més d’un centenar, bona part d’elles localitzades en espais naturals de protecció especial, i totes en espais de la xarxa Natura 2000.. Els resultats que es generin durant el projecte així com la metodologia es poden trobar al web https://sisebio.creaf.cat/.

parceles

Localització de totes les parcel·les de seguiment del projecte SISEBIO. Font: https://sisebio.creaf.cat/

Tornar a darreres les notícies

L'Observatori està en desenvolupament, si vols conèixer les darreres novetats segueix-nos a les xarxes!