A Catalunya s'han realitzat tres atles d'ocells nidificants i un d'ocells presents a l'hivern. Aquests projectes mostren la distribució de les espècies d'ocells a Catalunya.
El primer atles d'ocells nidificants (que també incloïa Andorra) es va realitzar entre els anys 1975 i 1983, el segon entre el 1999 i el 2002 i el tercer entre 2015 i 2018. Tots els atles mostren la distribució de les espècies en una retícula de quadrats 10x10 km. El segon i el tercer analitzen els canvis en la distribució respecte a edicions anteriors i incorporen mapes de probabilitat d'aparició o abundància d'alta resolució. En el segon atles pren molta rellevància la informació sobre els hàbitats i ecologia de les espècies, mentre que el tercer es focalitza en particular en el canvi de les distribucions i en les causes que hi ha al darrere.
A diferència dels atles d'ocells nidificants, l'Atles dels ocells de Catalunya a l’hivern té una única edició. La feina de camp es va desenvolupar entre 2006-2009. Es van incorporar per primer cop els projectes de seguiment pre-existents en el disseny del propi atles, que li va valer el qualificatiu d’atles de tercera generació. A més, per primera vegada s’incorporava informació sobre els ocells mar endins i sobre la procedència dels ocells hivernals gràcies a l’esforç de dècades d’anellament. Els resultats d’aquest treball ens descobreixen, per primer cop, aspectes molt interessants sobre la biologia hivernal dels ocells. No es disposa de dades de canvi de distribucions. Malgrat això, el projecte incorpora informació sobre canvi de les poblacions hivernals per al conjunt del territori.
Web del projecte
ELEMENTS SEGUITS
Espècies
AMBIENTS
Boscos i matollars
Ambients agrícoles i prats
Aigües continentals
Medi marí i litoral
PERÍODE DE SEGUIMENT
1975 - 2018
DES DE QUAN HI HA DADES ÚTILS DISPONIBLES
1975
ÉS UN PROJECTE DE CIÈNCIA CIUTADANA?
Sí
EL PROJECTE TREBALLA EN ALGUN ENP?
Sí