El passat dissabte 19 de novembre, es va celebrar la segona jornada de l’Atles de Mamífers de Catalunya al MCNG, una trobada per tornar a posar en contacte biòlegs i apassionats de la natura, que col·laboren voluntàriament en aquest gran projecte de ciència ciutadana, amb els coordinadors de l’Atles: en Marc Vilella i la Carme Bartrina del projecte SEMICE i la Maria Mas del Programa de Seguiment de Ratpenats.
La jornada, de 7 hores de durada, va començar amb l’entrega de mostres biològiques, tubs i detectors d’ultrasons a la coordinació. Seguidament, en Pau Sainz, en representació de l’Observatori Patrimoni Natural i la Biodiversitat, i en Santi Plazón, del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat, van fer una breu valoració dels avenços del projecte i futures millores. Després d’aquesta introducció, es van desenvolupar 5 sessions temàtiques a partir de les diferents metodologies que s’utilitzen en la recollida de dades, amb la intenció d’escoltar l’experiència dels voluntaris i afavorir el feedback, indispensable quan es fan tasques de recerca participativa.
L’objectiu d’aquesta segona trobada ha estat fer un visionat general de com ha anat el primer mostreig, que va començar el passat mes de maig i que va acabar aquest octubre. Gràcies als voluntaris, repartits sistemàticament arreu del territori català, s’han pogut cobrir una vuitantena dels gairebé 400 quadrats de 100 km² que caldrà cobrir a tot Catalunya durant els pròxims anys.
Aquestes persones duen a terme la tasca tan important i elaborada d’obtenció de dades mitjançant les següents tècniques de mostreig: trampes de pèl, foto-seguiment, detecció d’ultrasons i observació/seguiment d’individus i rastres.
L’Atles de Mamífers de Catalunya s’emmarca dins de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat i compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica i de la Fundació Zoo de Barcelona, així com amb la col·laboració de centres de recerca, principalment el CREAF i el CTFC.
Quan finalitzi el període de recollida de dades, es preveuen elaborar mapes de distribució de totes les espècies de mamífers per poder fer una primera diagnosi de quin és el seu estat de conservació a escala de tot el territori.