El Sistema de Parcel·les de Seguiment de la Biodiversitat Terrestre (SISEBIO) busca estudiar i generar indicadors de les comunitats d’organismes terrestres de Catalunya.
El passat dimarts 21 de maig, els equips que coordinen el projecte SISEBIO, de la UIC d’Acció Climàtica i el CREAF, van visitar al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Aquesta visita va servir per veure la metodologia de treball que fa servir el SISEBIO per fer el seguiment de plantes vasculars, biodiversitat del sòl i de l’estructura de l’hàbitat. Dins del Parc s’implementa la metodologia perquè hi ha una de les 109 parcel·les del projecte, que busca monitoritzar i estudiar la biodiversitat en diverses àrees naturals de Catalunya.
El projecte SISEBIO, acrònim de Sistema de Parcel·les de Seguiment de la Biodiversitat Terrestre, és una iniciativa impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el CREAF i és un projecte vinculat a l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.
A cada parcel·la el projecte fa inventaris florístics, recull mostres de sòl que s’analitzen genèticament per veure fongs, bacteris i altres microorganismes, i es mira quina estructura té cada hàbitat (fusta morta, fisicoquímica del sòl, etc). Totes aquestes tasques són essencials per determinar les tendències temporals de les comunitats d’organismes terrestres, principalment de plantes i de biodiversitat edàfica, a Catalunya. Així, es poden generar indicadors que informin de l’estat de conservació del medi natural i per identificar les pressions i amenaces que afecten aquests ecosistemes. Aquest coneixement és fonamental per facilitar la presa de decisions informades en matèria de conservació i gestió del medi natural.
Durant la jornada, els equips, acompanyats per membres de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac van inspeccionar una de les parcel·les de seguiment, on es duen a terme diverses tasques d’anàlisi i recollida de dades.
Xarxa de parcel·les
El seguiment que es realitza en aquestes parcel·les es fa tenint en compte la climatologia i les formacions vegetals de tota Catalunya i busca dades a llarg termini. Així doncs, el projecte fa seguiment en una xarxa de parcel·les de caràcter permanent que estan repartides en les principals formacions vegetals naturals i seminaturals de Catalunya. Actualment està composta per més d’un centenar, bona part d’elles localitzades en espais naturals de protecció especial, i totes en espais de la xarxa Natura 2000.. Els resultats que es generin durant el projecte així com la metodologia es poden trobar al web https://sisebio.creaf.cat/.