L’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, present a la Conferència de Biodiversitat de les Nacions Unides de 2024, COP16 

Els membres de l’Oficina Tècnica de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, Lluís Brotons i Dani Villero, viatjaran a Cali (Colòmbia) per participar en la COP16, Conferència de Biodiversitat de les Nacions Unides de 2024, que se celebrarà del 21 d’octubre a l’1 de novembre de 2024.  

Aquesta conferència internacional és el principal esdeveniment mundial per debatre sobre la conservació de la biodiversitat i les accions per revertir-ne la pèrdua. Enguany se centrarà en la implementació del Marc Global de Biodiversitat Kunming-Montreal (GBF) i reunirà governs, líders indígenes, empreses i la societat civil per transformar compromisos globals en accions concretes. Els principals temes de discussió inclouen la implementació efectiva del GBF, la integració de la biodiversitat en sectors com l’alimentació i l’energia, i el suport financer per a països en desenvolupament i comunitats locals, així com l’impacte del consum sobre la biodiversitat i la protecció de la biodiversitat costanera i marina. 

En Lluís Brotons, coordinador científic, acompanyat de l‘investigador del CREAF Daniel Villero hi assitiran en representació de l’Observatori. Ambdós assistiran a les discussions sobre els indicadors de biodiversitat, compartiran avenços amb el grup de treball del Panell Intergubernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES), sobre escenaris i models, i estaran presents a les reunions del grup Regions4 compartint l’experiència catalana amb altres països i regions del món. 

Esperem que durant aquesta COP Catalunya prengui consciència explícita de la seva contribució al Global Biodiversity Framework i desenvolupi eines concretes per tirar-lo endavant en coordinació amb els companys nacionals i Europeus.

Lluís Brotons, coordinador científic de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.

Indicadors: claus per l’avaluació de l’estat de la biodiversitat 

Durant la COP16, l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat tindrà l’oportunitat de seguir de prop els debats sobre els indicadors globals per avaluar la biodiversitat, un dels temes centrals de la conferència.  

A la darrera COP es van definir unes línies mestres per a aquests indicadors, però en els últims anys s’ha avançat molt en en la definició de metodologies per aplicar-los a escala global. L’Observatori vol obtenir informació de primera mà sobre aquests avenços, que són essencials per al treball que es realitza a Catalunya, especialment pel que fa als indicadors de l’ESNATURA, amb l’objectiu d’alinear-los amb els del Marc Mundial de Biodiversitat Kunming-Montreal (GBF). 

Un altre punt d’interès per a l’Observatori és el seguiment dels indicadors relacionats amb les estratègies de conservació, més enllà de l’estat de la biodiversitat en sí.  

La participació en les discussions metodològiques sobre aquests indicadors permetrà veure com altres països estan abordant reptes similars als de Catalunya i buscar sinergies que puguin ser aplicables al nostre territori. 

Reunions amb el grup Regions4 

L’Observatori també estarà present a les reunions del grup Regions4, on la Direcció General de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i l’Observatori compartiran experiències amb altres regions. Aquest grup, format per diferents governs regionals, busca impulsar polítiques comunes per a la conservació de la natura a escala regional, i la participació de Catalunya és una oportunitat per donar visibilitat al treball fet en l’àmbit del patrimoni natural. 

Models i escenaris IPBES 

 Durant la COP16 en Lluís Brotons, coordinador científic de l’Observatori, també estarà al cas dels diferents debats al voltant dels models i escenaris de futur que es debateixin. A través seu, l’Observatori està col·laborant en un grup de treball específic dins de l’IPBES, que avalua com els escenaris i els models poden ajudar a predir els futurs possibles de la natura i els seus beneficis per a les persones. Els escenaris mostren com la natura pot canviar depenent de les decisions o els canvis que es facin, mentre que els models expliquen les relacions entre els elements que influeixen en la natura i els beneficis que en traiem. 

Informe sobre pol·linitzadors silvestres 

L’Observatori portarà a la COP16 l’exemple de l’informe de diagnosi sobre els pol·linitzadors silvestres a Catalunya, la Diagnosi sobre l’estat de conservació dels pol·lnitzadors de Catalunya, que ha coordinat el CREAF i en el que hi han participat altres membres de l’Observatori com el Museu de Ciències Naturals de Granollers que coordina el projecte vinculat Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS). Aquest informe analitza l’estat de conservació dels pol·linitzadors, les amenaces a les que s’enfronten i els àmbits prioritaris d’actuació per millorar-ne la conservació.  

Aquest cas és un exemple paradigmàtic del funcionament de l’Observatori: a partir de dades científiques, es generen informes de diagnosi com aquest que després poden resultar en recomanacions que, posteriorment, es converteixen en accions concretes per protegir la biodiversitat. En aquest cas, Catalunya ha finalitzat la sessió participativa per crear el Pla Intersectorial de Protecció dels Pol·lnitzadors Silvestres de Catalunya, PIPOL, que es presentarà en el seu estat definitiu durant el primer trimestre del 2025. 

Àmbit d’actuació de l’Observatori per donar suport a la presa de decisions sobre la gestió i la conservació de la natura a Catalunya.

Avaluacions ràpides: l’exemple de la sequera 

Un altre aspecte que es vol treballar a Cali és el de les avaluacions ràpides. Seguint l’exemple d’informes com els d’IPBES (Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes) i gràcies a l’experiència obtinguda a través del projecte BIOAGORA, l’Observatori ha iniciat una avaluació sobre l’impacte de la sequera en la biodiversitat a Catalunya. Aquesta avaluació pretén identificar les amenaces de les sequeres extremes sobre la biodiversitat i és un exemple de com es poden generar respostes ràpides a problemes emergents, seguint processos participatius similars als que es duen a terme a escala europea i mundial. 

Una experiencia compartida 

La COP16 de Biodiversitat, que reunirà representants de més de 190 països, la comunitat científica, líders ambientals i organitzacions observadores.  

Té com a gran objectiu impulsar la implementació del Marc Mundial Kunming-Montreal per la Biodiversitat, amb la meta d’aturar i revertir la pèrdua de biodiversitat per a l’any 2030. En aquest context, assistir a la COP16 és una oportunitat clau per aprendre, compartir i posar en valor l’experiència catalana en la conservació del patrimoni natural. 

altres notícies

L’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, present a la Conferència de Biodiversitat de les Nacions Unides de 2024, COP16 

Els membres de l’Oficina Tècnica de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, Lluís Brotons i Dani Villero, viatjaran a Cali (Colòmbia) per participar en la COP16, Conferència de Biodiversitat de les Nacions Unides de 2024, que se celebrarà del 21 d’octubre a l’1 de novembre de 2024.

Leer más »