Donem inici a l’Atles de Mamífers

Amb l’arribada de la primavera es dona el tret de sortida del projecte Atles de Mamífers de Catalunya. Aquest projecte propi de l‘Observatori i emparat per la Generalitat de Catalunya i diverses institucions científiques comptarà amb la participació ciutadana (o comunitat #biofollower) per fer un seguiment de la distribució de totes les espècies de mamífers salvatges que habiten a Catalunya. Inicialment, aquest projecte es centrarà en les espècies terrestres, tot i que en el futur s’inclourà també el seguiment d’espècies marines.

Aquest projecte estarà coordinat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers que també integra iniciatives com ara el projecte SEMICE o el projecte Liró, que seran peces essencials per tirar endavant l’Atles de Mamífers. 

L’objectiu d’aquesta iniciativa serà recopilar informació de la distribució d’espècies de mamífers en un total de 400 quadrants de 10×10 km. Cada persona voluntària serà responsable del seguiment d’un quadrant. A més a més, dins de cada transsecte caldrà mostrejar tres quadrats de 1x1km corresponents a 3 tipus d’hàbitats diferents, així com un transsecte de 10km en cotxe. Els mostreigs comptaran amb observacions nocturnes, seguiments diürns i observació de rastres a peu, paraments fotogràfics, trampes de pèl i seguiment acústic. Els detalls del protocol de mostreigs es podran trobar a l’apartat del web de l’Atles de Mamífers. 

Des de l’Observatori estem impacients per començar a fer els seguiments i obtenir resultats. Tot i que som conscients de que aquest tipus d’iniciatives requereixen temps i moltes mans, estem segurs que la comunitat #biofollower farà avançar el projecte per generar un millor i major coneixement de l’estat de les espècies de mamífers que habiten al territori. 

altres notícies