L’OPNB es presenta en un moment clau, coincidint amb la novena sessió plenària de la Plataforma Intergovernamental en Biodiversitat i Servei dels Ecosistemes (IPBES), el panell internacional que inspira aquesta iniciativa catalana.
“L’Observatori neix inspirat en l’IPBES, una interfície mundial entre ciència i política que té per objectiu conservar i fer un ús sostenible de la biodiversitat. Entre els seus productes en destaquen les diagnosis sobre l’estat de la biodiversitat mundial, el suport a noves polítiques, la detecció de buits d’informació i l’intercanvi de coneixement per millorar la presa de decisions”, va comentar Lluís Brotons, coordinador de l’Observatori. Brotons va fer la seva intervenció en la presentació de l’OPNB des de Bonn (Alemanya), on assistia, com a membre de l’IPBES i com a coordinador de la iniciativa catalana, a la sessió de treball de l’IPBES que va durar tota la setmana.
L’acte va comptar també amb la participació via “Zoom” del filòsof de la ciència Silvio Funtowicz, que va convidar al públic a reflexionar sobre per què la ciència no parla amb una única veu. “L’èxit d’aquesta iniciativa depèn de la seva habilitat per crear un espai d’agregació, mobilització i valorització d’una pluralitat d’experiències, coneixements i sabers”; va concloure al final de la seva intervenció.