Catalunya acull el 16è Congrés Europeu de Recerca de Ratpenats 

Del 2 al 6 de setembre, Tarragona es converteix en l’epicentre europeu de l’estudi de ratpenats amb la celebració del 16è Congrés Europeu de Recerca de Ratpenats.  

Aquest esdeveniment reuneix més de 400 persones investigadores procedents de 45 països al Palau de Congressos de la ciutat, on es presentaran 172 conferències i 100 pòsters sobre una àmplia gamma de temàtiques, que van des de la conservació i els serveis ecosistèmics fins a l’impacte de les infraestructures i els programes de seguiment. A més, el congrés inclou tallers formatius i taules rodones amb experts mundials. 

L’esdeveniment, organitzat pel Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio) del Museu de Ciències Naturals de Granollers, i amb el suport de 25 institucions i empreses, destaca la importància ecològica dels ratpenats, que són el segon grup de mamífers més divers del planeta, amb més de 1.400 espècies. Aquests animals tenen un paper essencial en els ecosistemes, com a indicadors de la qualitat ambiental i com a controladors de plagues agrícoles i mosquits transmissors de malalties. Durant el congrés, s’abordaran qüestions crucials com la mortalitat en parcs eòlics, la gestió d’hàbitats enfront del canvi climàtic, i les polítiques per a la protecció de coves naturals i mines, que són refugis clau per a la cria d’aquestes espècies. 

La decisió d’acollir el congrés a Catalunya és deguda a que el país compta amb un dels equips referent de recerca en aquest àmbit. El Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio), destaca pel seu llarg recorregut en el seguiment de les poblacions d’aquests animals. La plataforma www.ratpenats.org, gestionada pel BiBio, compta amb la participació de centenars de voluntaris i milers de localitzacions de mostreig, convertint-se en una de les referències europees en l’estudi d’aquests mamífers.  

Aquest congrés, per tant, no només situarà Catalunya al centre del debat científic sobre ratpenats, sinó que també contribuirà a avançar en les estratègies de conservació i gestió d’aquestes espècies tan importants per al nostre patrimoni natural.  

Fotografia d'un ratpenat
Imatge Orellut gris Plecotus austriacus (Oriol Massana) 

altres notícies